Singura șefă de galerie din România știe trei limbi străine Geanina Ciocoiu mai înjură, „când e cazul”, dar se ocupă și de culturalizarea ultrașilor
În Liga întâi e unicat. Și probabil că-n tot fotbalul românesc. Asta pentru că, la 38 de ani, Geanina Ciocoiu este șef de galerie la Ceahlăul Piatra Neamț! Pare cel puțin straniu să vezi o femeie conducând un grup de câteva sute de oameni în tribună, dar ea s-a obișnuit și-i place. „De mică am fost mai băiețoasă”, spune cea pe care bărbații din galeria formației moldovene o alintă cu apelativul „Doamna dirigintă!”.
Emigrant în Germania și Anglia
Până să ajungă șef de galerie, Geanina a avut o viață extrem de agitată și de spectaculoasă. Povestește cum „la 20 de ani, în 1994, am plecat de acasă, de la Săvinești, în Germania, la Duisburg, unde era deja fratele meu. Acolo am cunoscut un italian, care stătea în Germania și cu care m-am căsătorit. Am divorțat în 2002, iar din acel moment m-am angajat la o agenție de turism. N-a mers, așa că mi-am cumpărat un bus de 5,5 tone și am început să fac curierat. Mergeam în toată Europa, dar o dată pe lună făceam ruta România – Italia – Germania. Eu eram patron, eu eram la volan! Când n-a mai mers nici asta am vândut bus-ul și am plecat în Anglia, la Londra, pentru că acolo se făceau bani. N-am avut pe nimeni, m-am descurcat singură. Mi-am găsit repede de lucru, la un call-center, mai întâi ca simplu lucrător, apoi ca supervisor. Eu eram la grupul de limbă germană, doar stăpâneam perfect limba. Din 2009, însă, m-am întors acasă, nu mai suportam să stau printre străini”, spune femeia care știe foarte bine trei limbi străine: germana, engleza și italiana, ultima învățată de la fostul soț.
A învățat singură să bată toba
Totuși, lider de galerie a ajuns mai degrabă din întâmplare, nu pentru că ar fi mers pe stadioane în fiecare duminică. „Până acum trei ani n-am călcat pe un stadion de fotbal, chiar dacă sportul ăsta mi-a plăcut întotdeauna”, mărturisește ea. „Eram aici, la Piatra, la o terasă, și ne uitam la un meci, mai mulți prieteni. Unul dintre amici, Gheorghe Irimia, care este și sponsor la Ceahlăul, m-a văzut cum mă manifest și mi-a zis să vin la Ceahlăul etapa viitoare, cu câțiva băieți din Săvinești, să susținem echipa. Peste nici o lună mi-a propus să devin șef de galerie, că și așa ei nu erau organizați, se scindaseră. Bine, ca o paranteză, și acum există un grup separat. Și șef am rămas! Singurele probleme au venit de la toboșari, care vroiau să le dai bani, să le cumperi țigări, mă rog, pretenții. Așa că m-am apucat să învăț să bat toba, de una singură. Mă băgam câteva ore pe zi în magazia noastră de la stadion și dădeam în ea. Noroc că am ureche muzicală și am învățat destul de repede. L-am mai luat la o tobă pe unul dintre nepoții mei, iar la o alta bate un puștiulică de 9 ani, mort după tobă și după fotbal. În rest, cu ceilalți din galerie n-am avut scandaluri. Mă ascultă, chiar dacă sunt femeie. Mai înjur și eu, ei mai râd, asta e, ne înțelegem”.
Cu galeria la mănăstire!
Ca lider de galerie, Geanina se ocupă de aproape tot ce înseamnă bunul mers al lucrurilor. „Atunci când urmează o deplasare, merg din timp la «TransMoldavia», care este unul dintre sponsorii clubului, pentru a rezolva cu autocarul. Apoi, pe la alți sponsori pentru sandwich-uri, apă, ori bani de o bere”.
Tot Geanina spune cum „de obicei plecăm în deplasare cu două-trei ore mai devreme, astfel încât să mai vizităm și ceva prin locurile pe unde trecem. Astfel, când am jucat la Târgu Mureș, am mers și la Mânăstirea Recea, când am jucat la Târgu Jiu am vizitat și operele lui Brâncuși. La Sibiu, am mers să vedem orașul, care este o frumusețe. Am fost și la Cozia. Încerc să-i fac pe acești băieți să înțeleagă că trebuie să ia cât mai mult de la viață! Bine, distracția e distracție, culturalizarea culturalizare, dar la meci toată lumea trebuie să cânte și s-o încurajeze pe Ceahlăul. Când mai văd câte unul care trage chiulul, mai ridic vocea la el, că altfel nu se poate!”.
A fost la „summit”-ul lui Mircea Sandu!
Înaintea acestui retur, la celebra întâlnire a lui Mircea Sandu cu șefii de galerii, Geanina a venit la București. „S-au mirat toți când m-au văzut, inclusiv Mircea Sandu, care oricum mă știa de când fusese la Piatra Neamț, și Dumitru Dragomir. Unii, puțini, mă știau, alții doar auziseră despre mine. Cert este că toți au fost surprinși că o femeie poate conduce o galerie. Ce-i drept, nu neapărat una mare. Atunci, la București, toți au făcut poze cu mine, am stabilit amiciții, dovadă că atunci când mergem prin alte orașe sau vin alții la noi, nu iese niciodată scandal”.
Premiantă la „Cântarea României”!
Despre modul în care-și alcătuiesc repertoriul, Geanina mărturisește că „ne mai inspirăm de la alte galerii, dar mai compunem și noi. De exemplu, am văzut reclama aceea a lui Chivu cu Reșița, și noi am adaptat-o: «Galben-negrii suntem noi / Și suntem mai buni ca voi / Astăzi vrem să v-arătăm / Ce echipă bună- avem!». Vocea șefei de galerie a nemțenilor este neașteptat de melodioasă: „Înainte de Revoluție am câștigat locul 1 pe județul Neamț la «Cântarea României»! Cântam muzică populară, aveam 14 ani și cea mai frumoasă voce din tot Săvineștiul”.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER